Hur hittar jag till alla fina löprundor?

Lofoten – Reinebringen

Jag var inte en naturlig löpare från början. Varje steg var en kamp och jag avskydde det. Efter att jag sprang mitt första hinderbanelopp så insåg jag att jag måste börja löpträna för att bli så bra som jag vill. Så jag började att testa mig fram och det var två saker som gjorde löpningen kul för mig. Att springa i grupp och/eller att springa i terrängen på stigar. Fem år senare kan jag inte se mitt liv utan löpning och framförallt inte utan terrängen. Jag har svårt att förstå hur jag inte kan ha upptäckt det här fantastiska sättet att röra på kroppen tidigare. Det har blivit en livsstil för mig som jag tar med mig i det mesta jag gör. När jag åker på semester vill jag göra det på platser med fin löpning. I min vardagliga träning vill jag få in så mycket löpning som möjligt i terrängen för det motiverar, inspirerar och framförallt får mig att må väldigt bra.

Något som jag tycker är extra kul är att springa på nya stigar. Jag får mycket frågor om hur jag hittar alla stigar jag springer på och jag tänkte dela med mig av det här.

Romsdalen – Bispen & Kongen

Vänner
Det allra bästa sättet är att springa med någon som har koll på lite stigar. Kom ihåg att lyfta blicken och försök att memorera lite själv också, det är lätt att bara hänga med 🙂

Vandringsleder
De är ofta välmarkerade, upptrampade och i fina miljöer. Googla upp vandringsleder i ditt närområde eller dit du ska åka. Där det finns en vacker natur finns det garanterat vandringsleder att springa/vandra på.

Traillopp
Kolla upp om det varit eller kommer vara några traillopp nära dig eller dit du ska åka. De är ofta dragna på fina och upptrampade stigar. Arrangörerna brukar ofta erbjuda så kallade GPX-filer på sina hemsidor som du kan ladda ner och använda. Jag ska beskriva hur du kan använda den här nedanför.

Lofoten – Hermandalstinden

Strava
Strava är som löparna och cyklisternas Instagram där du kan följa dina vänners träning. Denna favorit använder jag på flera sätt för att hitta nya ställen att springa på. Främst genom att se vart andra springer. Jag kommer beskriva här nedanför hur jag kan använda mig av det och andra funktioner i Strava. Lättast är att använda en dator.

Om en vän har sprungit en runda du vill kopiera:

 1. Gå in på deras runda.
 2. Tryck på ”create route”. 
 3. Tryck på ”save”.
 4. ”Export GPX”

Create route
Den här funktionen testade jag mig fram med mycket i början. Det kommer bli lite tokigt i början men det är så du lär dig. Ett tips för att lära dig är att rita kartor på platser du redan känner till. Då förstår du hur du ska tänka. Skarpa vita sträck är stora vägar, mindre skarpa är mindre vägar och tillslut grusvägar. Gula sträck är stigar i olika storlekar. Ett tips är att använda ”Global Heatmaps” som finns under fliken med ett ”kugghjul”. Då kommer det komma fram röda sträck, ju rödare, desto fler personer har sprungit där och ju troligare är det att det är en löpbar väg. Ljusblå betyder att endast ett fåtal personer har sprungit där. Så när jag springer på nya ställen och stigar försöker jag att hålla mig på stigar som fler har sprungit på för att lättare kunna hitta och navigera. Sen kan du även ta fram ”segment” vilken är kortare sträckor som du kan tävla mot andra personer med Strava. Där ett segment finns finns troligtvis löpbara vägar/stigar.

 1. Tryck på ”+” längst upp till höger och sedan ”Create route”.
 2. Sök upp den ort du ska till.
 3. Använda ”Global heatmaps” och/eller Segment för att se vart folk sprungit tidigare.
 4. Börja rita från där du vill starta turen.
 5. ”Save”
 6. ”View my route”
 7. ”Export GPX”

Har du Strava premium så kan du använda ännu fler avancerade funktioner. De två jag beskrivit ovan använder jag minst en gång i veckan och alltid när jag är på tur :).

Strava routes i klockan
I appen ”Garmin connect IQ” kan du ladda ner appen ”Strava routes” till din klocka. Så när din klocka och telefon är synkade kan du använda dina ritade eller sparade routes i klockan direkt. Extremt smidigt när det funkar men ibland har jag haft svårt att synka dem. Då vill jag alltid se till att rutten finns i min klocka. Det gör du med hjälp av GPX-filer (se nedan).

Madeira

GPX-filer – Garmin Connect
Nu när du laddat ner en GPX-fil genom en nerladdning från ett traillopp, en kompis eller skapat en själv så vill du få in den på din klocka. Så här brukar jag göra:

Använd GPX-fil via dator:

 1. Gå in på Garmin Connect på datorn.
 2. Välj ”träning”, ”banor”.
 3. ”Importera. ”Bläddra”
 4. Välj din skapade bana under ”hämtade filer”. ”Välj”. ”Kom igång”
 5. ”Löpning”. ”Fortsätt”
 6. Namnge din bana och ”spara”.

Nu är aktiviteten sparad som en ”bana” i Garmin connect appen. Se steget nedan: ”Från Garmin Connect till klockan” för att få in banan i klockan.

Använd GPX-fil via telefonen:

 1. GPX-filen har nu sparats dit dina nedladdade filer hamnar, på MAC hamnar den oftast i ”hämtade filer”.
 2. Skicka den här här filen på mail till dina vänner som ska springa med dig eller till dig själv.
 3. Öppna den här filen i din telefon.
 4. Välj att ”öppna i” eller ”kopiera till” ”Garmin connect”
 5. Välj ”löpning”. ”Klar”

Från Garmin Connect till klockan
Nu ligger banan sparad i din ”Garmin connect online app”. Nu brukar jag använda telefonen för att lägga in den på klockan.
1. Då går du in på Garmin connect på telefonen.
2. Välj ”Träning”, ”Banor”
3. Tryck på ikonen längst upp till höger. Tryck på ”skicka till enhet”.
4. Välj din klocka.
5. Synka din klocka med mobilen.

Klockan
När du ska springa sen går du in på löpning i klockan, välj ”navigation” och sedan ”bana”. Så väljer du din skapade bana.
Sen är det bara att följa banan på din klocka :). Själv använder jag idag klockan: Garmin Fenix 5s. Navigering på detta sättet funkar med modellerna från Fenix serien och Forerunner 935x. Jag är lite osäker på hur det fungerar med de andra. Skriv gärna till mig om ni har bättre koll 🙂

Tagga mig gärna om detta hjälpt dig 😁

Hoddevik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.