MADEIRA

6 heldagar med löpning. Krister, Anna och Johannes hade redan varit på plats i tre dagar så när jag anlände blev det en ordentlig rivstart med 25km och 1800hm, läs mer här.

25km
1800höjdmeter
4tim 15min
STRAVA

DAG 2

Dagen efter på måndagen var jag riktigt sliten. Nedförslöpningen hade gett en rejäl träningsvärk. Sån där som du varken kan sätta dig på en stol eller värst av allt gå nerför trappor. Jag visste satt jag skulle få träningsvärk men detta var i det värsta laget.

Tisdag morgon var vi alla trötta och slitna, förutom Krister (säger han ;)), så vi bestämde oss för att ta en lugnare dag. Passande när regent öste ner och skulle göra det hela dagen. Vi tog en lugn runda längs med en Levada som är en kanal som transporterar vatten från den regniga nordsidan på ön till den södra. Vi kommer fram till en tunnel, tänder ficklamporna på våra telefoner och det känns som vi är på ett äventyr. Fram tills jag ser slutet på tunneln och ska släcka lampan på telefonen. Jag hinner precis få upp telefonen i nästa stund får jag en smäll rakt i huvudet och ramlar bak på backen.

I samma stund som jag tittat ner på telefonen blir taket på tunneln lägre och jag springer med huvudet före rakt in i berget. Som tur var hade jag keps och slog i huvudet på flera ställen som spred ut smällen. Jag fick tre bulor och två jack men inget som stoppade mig från att springa.

13km
542höjdmeter
2tim
STRAVA

På vägen tillbaka till huset från turen ser vi vilken stor påverkan regn har på Madeira. Flera stenras har släppt och större stenar ligger på bilvägarna. Det ger en respekt och ödmjukhet för hur små vi faktiskt är. 

DAG 3

Träningsvärken är nu som värst. Att gå ner för de tre trappstegen mellan hallen och vardagsrummet i huset känns som en kniv i varje framsida. Då var det dags för nästa långa tur med en miljard trappor, såklart :D. Vi skulle nu springa den mest populära leden på ön, den mellan två av de högsta topparna Pico de Ruivo och Pico da Arieira. Otroligt fin tur med handlagd stig, tunnlar som går längs sidan av bergen och ute på ryggar med drop på många hundra meter på varje sida om stigen. En turisttät stig, hård att springa på och lite väl mycket trappor, men ett måste när du är på Maderia. Vyerna är helt otroliga.

25km
1450höjdmeter
3tim 36min
STRAVA

DAG 4

Äntligen börjar benen kännas piggare igen nu åkte vi ut till Porto Moniz och därifrån körde vi upp till Ribeira da Janela. Turen startade som många andra i Madeira med en brant lutning. Traktorväg, stigar och sedan ett längre parti platt längs med en Levada och ytterligare en brant stigning i skogen. Väl uppe kommer vi upp till ett öppet fält, klarblå himmel med en massa stora träd som känns tagna direkt från en savann. Det är så häftigt med Madeira, naturen varierar extremt mycket. Ena stunden känns det som du är i en regnskog och nästa ute på en savann. 

17km
900höjdmeter
2tim 38min
STRAVA

På vägen ner tar vi en väg som är väldigt brant, blöt, hal, teknisk och jättekul på samma gång. Vi avslutar dagen med att bada i en ”lava-pool” i Porto Moniz.

DAG 5

Vi börjar morgonen med att köra Anna till flygplatsen då det bra dags för henne att åka hem. Krister hade två önskemål för kommande löppass, höga berg och sol. Så blev det. Vi körde upp till parkeringen närmst den högsta toppen Pico de Ruivo, sprang från den och mot toppen Pico da Encumeada, fast vände tidigare vid toppen Pico de Jorge. Äntligen har träningsvärken släppt och jag känner mig förvånansvärt pigg i benen. De första 2 timmarna hänger jag med killarna ganska bra, självklart får de vänta på mig men jag har mycket energi och är stark i benen. Fram tills sista stigningen tillbaka, då är det som att någon knockar mig och jag får kämpa mig tillbaka de sista 300-400 höjdmetrarna. 5 dagars löpning i många timmar, kilometrar och höjdmeter börjar att ta ut sin rätt, men absolut inga skadekänningar vilket är så häftigt.

18km
1200höjdmeter
2tim 51min
STRAVA

Vi avslutar dagen med att springa runt på det häftiga området Sao Lourenco. Vi kom dit precis innan solen gick ner så vi fick se hur området såg ut, otroligt vackert. Sedan satte vi på våra pannlampor, sprang runt lite till och Johannes fotade. Det var nu vi märkte vilken otroligt stor skillnad det var på norra och södra sidan om ön, samt några höjdmeter längre ner. Även när solen hade gått ner var det riktigt varmt när vi sprang här på kvällen.

4km
244höjdmeter
50min
STRAVA

DAG 6

Sista passet och det var Johannes tur att välja vart vi skulle springa. Vi utgick från byn Porta da Cruz på nordöstra sidan. Sprang upp för branta asfalts backar när vi kommer fram till ett terrängområde där stigen tog oss längs med en bergsväg rakt ut mot havet. Tyvärr regnade det i stort sett hela turen så vi fick bara några minuter av utsikt, men de minutrarna var det riktigt fint :). Utöver det en kul runda att springa i regnet. Så länge det är varmt ute har jag inga problem med regnet och det var det 😉

19km
772höjdmeter
2tim 21min
STRAVA

RESAN
Detta var inte en anordnad löpresa utan något vi gjorde själva. vi bokade egna flyg, hyrbil och hus via AirBnb. Vi bodde i Arco de Sao Jorge på nordsidan. Nästa gång kommer vi inte bo där då vi knappt hade någon sol och inga av turerna vi tog startade där. Troligtvis kommer vi bo i Santana där många turer startade eller i alla fall i närheten eller på syd-solsidan. Eller något annat ställe vi inte vet om än :). Vi åkte på hösten under lågsäsong så självklart påverkar det vädret också. 

För det mesta sprang vi i shorts, sport-BH och löpryggsäck så vädret var perfekt för löpning vid den här tiden på året. Lite kallare på morgonen och kvällarna, samt att det blev mörkt redan vid 18.00 som begränsade hur länge vi kunde vara utomhus men ändå väldigt bra. Det regnade 2 av 6 löpdagar vilket inte gör mig särskilt mycket så länge det inte gör det varje dag. Jag tycker det är kul att springa i regnet, det är inte mycket annat som är kul att göra då utomhus :).

TOTAL TRÄNING PÅ 6 DAGAR
122km
6988höjdmeter
18tim 33min

VART SKA VI SPRINGA?
Om ni vill åka och springa i Madeira tycker jag verkligen ni ska springa ute på Sao Lourenco och egentligen alla turer uppe på de högsta ryggarna. Turen mellan Pico de Ruivo och Pico da Ariera, Turen mellan Encumeada och Pico de Ruivo eller gör era egna rundor  där uppe. Santana Skyrace banan var otroligt häftig med väldigt växlande terräng, lång tur men väldigt fin. Även turen uppe vid Ribeira da Janela med väldigt varierande terräng. Jag kan egentligen säga att alla turer var värda att ta, det beror mest på hur långt ni vill springa och hur länge ni ska vara där 🙂

UTRUSTNING
Klocka: Garmin Fenix 5s
Energi: FAST Rox bar, FAST fuel
Skor: HokaOneOne, Merrel
Löpryggsäck: Salomon (Adv Skin 12)
Kamera: Canon G7x

Ett sista tips. Åk med personer du vet vill ha ut samma sak av resan. Det blir så mycket smidigare och så sjukt kul 😄.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.