OCR World Championships. 3km 13 oktober 2017.

9CD373DE-5E59-44F2-B79D-64F862AF0CC2
foto: Axel Mendes

VM i 3km hinderbana. Äntligen en tävling där jag endast behöver springa och klara hinder som kommer framför mig. Jag gillar Toughest koncept med fastlanes och regular lanes, att hinderstarka främjas. Men det innebär mycket strategi och riskbedömning. På VM måste du klara alla hinder, du får helt enkelt stå kvar tills du klarar det. Alternativt så får du klippa av det armband du startade loppet med och då har du inte längre någon chans på placering. Detta lugnar mig, jag får göra precis det jag är bra på.

Dagen innan var det kalla 5 grader och vind i luften, men inte idag. Det är 15grader utan vind. 3kms-loppet är ett intensivt, snabbt race. Därför har arrangören gjort så att de släpper tio löpare i taget varannan minut. De som placerade sig bäst förra året, plus några wildcard fick starta i första ledet. Där står jag, Lindsay, Nicole, Susanna, de som var mina största motståndare. Om inte det var nog startade Anna och Hilde 2 minuter bakom.

4008EC41-F1C6-4B61-9E78-9860AD332B53

Jag är riktigt taggad på min sista viktiga helg på säsongen, inget mer att ta hänsyn till utan nu är det bara gasen i botten som gäller. Starten går och många tjejer sätter full fart i löpningen. Jag vet att jag inte kan hålla det tempot i 3km och hittar mitt tempo direkt. Starten går i en ca 200 meter lång backe innan den svänger av nerför och sedan går den rakt upp igen. Jag fortsätter att springa hela vägen, jag ligger på ca 7e plats.

29741708-41F3-477B-B4DE-FC1DD95AA95D
foto: Oskar Pedersen

Monkeybarsen går problemfritt och jag passerar en tjej. Löpning nedför, jag passerar en tjej till och uppför en ramp, nu möter jag första pulstoppen, men jag tvingar mig själv att fortsätta upp för nästa branta backe. ”Det är endast 3km, det ska göra ont”. Farmers walk. Nu ska vi bära två stycken sandsäckar upp för en backe och jag inser för andra tävlingen på en vecka att jag tappat mycket styrka på detta hinder. Den ena ”säcken” är dessutom tyngre och jag får inget bra flyt, några tjejer går om igen, jag tvingas byta hand på säckarna. Uppe på toppen får jag äntligen släppa på och jag springer om tjejerna som gått om mig uppför. Adrenalinet skjuter ut i kroppen och jag sätter fart mot nästa hinder.

2D9190C5-A5ED-4E6C-AEBC-82A963C4211F
foto: Oskar Pedersen

Wreckbag carryn är tung men jag jobbar metodiskt framåt, försöker tvinga ner pulsen och nu är det snart dags för första tekniska hindret, platinumrig. Jag får bekräftat att jag är stark på hinder och jag är relativt smidigt igenom. Någon skriker att jag ligger fyra men jag ser ingen framför mig. Löpning. Repklättringen närmar sig och då ser jag Susanna springa en bit framför hindret. Hon är inom räckhållFör ett år sedan gick jag om Susanna på 15km-loppet på nästsista hindret. Hon tappade på hindret, jag klarade det och gick in som trea 2016. Jag vill göra det igen.

 

Repklättring är ett hinder jag normalt sett gör i sömnen, men vanligtvis är jag inte så här trött och jag får kämpa. Pulsen är riktigt hög men jag fortsätter att pusha, nu vet jag att det är ca 1km kvar, det är ingenting. Nästa hinder är en platinumrig till och även denna går ute större svårigheter. Skullvalley, här känner jag hur underarmarna börjar att stumna. När jag kommer till sista delen börjar jag att tappa kraften, men jag har haft den här känslan förut, det är bara att stå ut. Greppet ger sig när det ger sig, nu är det allt eller inget och jag klarar tillslut hindret.

 

3e sista hindret, skyline. En slags linbana där du dessutom ska hoppa över två muttrar på vägen. Men innan det ska du ”rulla” in hindret och nu känner jag verkligen hur stumma underarmarna är. Jag får använda hela överkroppen för att få till koordinationen. Väl färdig med hindret så ser jag Susanna igen. Hon är nu i mitten på nästsista hindret. Oskar skriker på mig bredvid. Jag vet att jag kan ta henne. 

 

Jag sprintar fram till hindret och försöker snabbt men noggrant ta mig igenom floating walls. Jag fokuserar på mig och endast det jag gör. Väl färdig med väggarna ska jag ner för ett rep som ligger på ett nät. Då ser jag henne igen, springandes mot den sista väggen.

3A935607-4E3A-406F-BBD3-AD3DCCF28CD2
foto: Oskar Pedersen

Jag tar tag om repet och puttar mig ut från nätet och försöker glida ner för repet. Fastnar halvvägs, puttar mig ut från nätet igen och släpper nu taget. Vänder mig snabbt om och sprintar mot väggen. Jag får tag om första repstumpen, andra repstumpen, halkar med foten. Jag hinner tänka att jag tänker då inte förlora pallplatsen pga att jag halkar på väggen. Adrenalinet skjuter ut i benen.

 

Jag sätter i foten igen, når nästa rep. Drar mig upp så jag ser över kanten, och den andra träbalken. Jag slänger över ett ben på den och puttar ut min kropp från väggen så att jag landar 2 meter ner i höt på cementen. Samtidigt som Susanna. Jag är snabbt på fötterna, halkar i första steget på höt. I nästa steg får jag fäste och sprintar allt vad jag kan över mållinjen som 3a.

DSC03626
Lindsay 2nd. Nicole 1st. Karin 3rd. foto: Axel Mendes
DSC03655
Lindsay och Ryan 2nd. Nicole och Jon 1st. Ben och Karin 3rd. foto: Axel Mendes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.